Voor spoed naar huisarts ipv SEH

sehhap

Zoals u wellicht gehoord heeft, verandert met ingang van 1 juni de werkwijze van de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht. Patiënten die vanaf komende maand zonder verwijzing de SEH bezoeken lopen grote kans terugverwezen te worden naar de eigen huisarts of de huisartsenpost.

Op dit moment komen er per jaar ongeveer 12.000 mensen naar de SEH aan de Molengracht in Breda zonder verwijzing van de huisarts. Zij werden tot nu toe allemaal op de SEH geholpen. Dit wordt nu anders. Buiten kantoortijden, in de weekenden en op feestdagen moeten patiënten eerst contact opnemen met de Huisartsenpost. Op doordeweekse dagen overdag met de eigen huisarts of met een zogenaamde ongevallendienst voor passanten. Alleen diegenen die niet geholpen kunnen worden door een huisarts, kunnen zich nog steeds wenden tot de Spoedeisende Hulp.

De patiënt die zonder verwijzing toch op de SEH wordt geholpen, kost dit minimaal het eigen risico. De zorgverzekeraar kan bovendien besluiten de zorgkosten helemaal niet te vergoeden. Naast het eigen risico betaalt de patiënt de gehele rekening zelf. Voor patiënten die zich zonder verwijzing bij de SEH melden kan dit heel vervelend zijn. Het is daarom van belang dat patiënten op de hoogte zijn van het feit dat zij altijd eerst telefonisch contact moeten opnemen met de huisarts of huisartsenpost voor advies, een afspraak of doorverwijzing.